22 sierpnia 2022

Parking na 807 miejsc dla Narodowego Instytutu Onkologii już prawie gotowy!

Na budowie wielopoziomowego parkingu dla Narodowego Instytutu Onkologii w Gliwicach do zrobienia postały już tylko ostatnie prace porządkowe i odbiory. Po ich zakończeniu do dyspozycji pacjentów i pracowników będzie 807 nowych miejsc postojowych, co diametralnie poprawi warunki parkingowe w miejscu, gdzie każdego dnia przyjeżdża nawet kilkaset osób.

Nowy, czterokondygnacyjny parking łącznie ma około 20 tys. metrów kwadratowych powierzchni. Już wkrótce będzie tam mogło parkować 807 samochodów. 20 miejsc przeznaczono dla osób niepełnosprawnych. Obiekt jest wyposażony w stanowiska do ładowania samochodów elektrycznych. Uruchomienie parkingu znacznie skróci indywidualny dojazd pacjentów na teren NIO.

– Budowę rozpoczęliśmy w listopadzie tamtego roku. Minęło ponad osiem miesięcy i parking jest już praktycznie gotowy. Trwają jeszcze prace porządkowe. Czekamy na podanie docelowego napięcia przez dystrybutora sieci elektrycznej. Wówczas przystąpimy do procedury odbiorowej i będziemy mogli przekazać Zamawiającemu obiekt z uzyskanym pozwoleniem na użytkowanie – mówi Kamil Kasprzak, dyrektor projektu z Grupy NDI, która jest generalnym wykonawcą tej inwestycji.

Wykonanie tak dużego obiektu w tak szybkim tempie było możliwe dzięki zastosowaniu prefabrykatów, czyli gotowych żelbetowych elementów konstrukcyjnych. Do zmontowania było 1379 prefabrykatów, z których najcięższe ważyły niemal 16 ton. Sporym wyzwaniem w przypadku tego przedsięwzięcia była logistyka, ponieważ zdarzało się, że w tak ruchliwym miejscu Gliwic na budowę docierało dziennie nawet 30 transportów z elementami konstrukcyjnymi.

Parking ma spełniać przede wszystkim funkcję użytkową, czyli pomieścić możliwie dużą liczbę aut. Ma więc cztery kondygnacje. Parkować można zarówno na dachu, jak i w przyziemiu. Aby jego duża bryła o parametrach 130 metrów długości, 30 szerokości i od 12 do 15 wysokości nie przytłaczała, zastosowano ciekawe rozwiązanie architektoniczne. Na elewacji budynku zastosowano dekoracyjne panele, wykonane z koryt kablowych. Jeszcze efektowniej obiekt prezentuje się nocą, dzięki specjalnemu systemowi sterowania oświetleniem budynku, które jest włączane, gdy czujka wykryje ruch na danej kondygnacji. To sprawia, że z zewnątrz nawet co kilka sekund inne fragmenty parkingu są podświetlane, a inne gasną.

Inwestorem jest Narodowy Instytut Onkologii w Gliwicach, a generalnym wykonawcą Grupa NDI.

Pozostałe Aktualności

Filmy