Basen miejski

Katowice Szopienice 

2017-2019

NDI zrealizowała w Katowicach budowę basenu miejskiego zlokalizowanego przy ul. Hallera/Konnej. To parterowy, podpiwniczony budynek z częścią basenową i salą gimnastyczną. • Foyer – z foyer dostępny jest sklepik z punktem kawowym, wejścia do części szatniowej zarówno basenowej jak i gimnastycznej, a także przejście na trybunę basenu pływackiego. Ponadto dostępne są też szatnia okryć wierzchnich i sanitariaty ogólne w tym również dla osób niepełnosprawnych, kasy biletowe oraz zaplecze administracyjne obiektu. Pomiędzy częścią sportową i basenową umożliwiony jest dostęp do trybuny, z której przewidziano wyjścia ewakuacyjne bezpośrednio na zewnątrz obiektu. • Część basenowa – w części pawilonu wejściowego znajduje się strefa zespołu szatniowo – sanitarnego pływalni. Projekt przewiduje szatnię koedukacyjną – 240 szafek z zespołem 20 przebieralni. Za przebieralniami i szatnią znajdują się męskie i damskie zespoły sanitarne przeznaczone również dla osób niepełnosprawnych. • W hali basenu zaprojektowano nieckę sportową o wym. 25x16m (6-torową) oraz nieckę rekreacyjno-pływacką dla potrzeb nauki pływania z wydzielonym miejscem na rekreację (masaż karku, masaż ścienny, masaż wodno – powietrzny, gejzer powietrzny, grzybek wodny, ławeczki powietrzne, jacuzzi, brodzik dla najmłodszych, wannę hamowną dla zjeżdżalni). Przy basenie będą trybuny na 115 miejsc, wieża umożliwiająca wejście na wysokość ponad 8 m., zjeżdżalnia o długości 80 m, przebiegającą częściowo na zewnątrz i częściowo wewnątrz obiektu. W części basenowej umieszczono również zespół saunarium (sauna turecka, dwie sauny fińskie, wypoczywalnia, beczka schładzająca). • Część sportowa – w części pawilonu wejściowego zlokalizowano cześć sportową „suchą” obiektu tj.: siłownia, sala fitness oraz hala sportowa. Cała część sportowa posiada własną recepcję /punkt obsługi klientów z poczekalnią. • Zaplecze techniczne – przewiduje się częściowe podpiwniczenie obiektu umożliwiające dostęp do wszystkich niecek basenowych, co jest konieczne ze względów technologicznych, a także dodatkowo pomieszczenia wentylatorowni zlokalizowane pod salą gimnastyczną. Ponadto przewiduje się lokalizację w podbaseniu takich pomieszczeń jak: magazyny chemii basenowej, węzeł CO, pomieszczenia ruchu elektrycznego, a także w obejściu niecek basenowych zlokalizowane zostały stacje uzdatniania wody z filtrami, pompami i zbiornikami wyrównawczymi. Do poziomu podbasenia przewiduje się dostęp zarówno bezpośrednio z zewnątrz obiektu jak również z klatki schodowej wieży zjeżdżalni – zamknięte dla klienta basenowego.
NDI SA Generalny Wykonawca NDI SA
UM Katowice Zamawiający UM Katowice
2017-2019 Czas realizacji 2017-2019
24,1 mln zł brutto Wartość projektu 24,1 mln zł brutto
31379 metry sześcienne
całkowita kubatura obiektu
14884 metry sześcienne
kubatura hali basenu
657 metry kwadratowe
powierzchnia lustra wody
2989 metry kwadratowe
powierzchnia zabudowy
4638 metry kwadratowe
powierzchnia użytkowa